Який паркет обрати

By: Євген

parket_1

Перевірене тисячоліттями дерево вважається найбільш надійним та екологічно чистим матеріалом у будівництві. Майже три тисячоліття його використовують для облаштування підлог.

Коли в другій половині ХІХ століття ручне виготовлення паркету замінили фабричним, воно стало дешевим і паркет стало можливим використовувати не лише на підлогах палаців, але й у звичайних квартирах.

Паркет розділяють на штучний, мозаїчний (набірний), щитовий та паркетні дошки.

parket_obrat1

Штучний паркет утворює лицьовий шар підлоги з визначеним малюнком. За допомогою паркетних планок з цінних порід дерев, довжина яких коливається від 200 до 500 мм, товщина 8-20 мм, а ширина досягає 70 мм складають різні візерунки – ялинки, шахи, плетіння та т. ін.

Штучний паркет може витримати до чотирьох оновлень, та прослужити до сорока років. Кожні сім-десять років він потребує ремонту, під час якого здійснюється повторне шліфування та покриття лаком.

parket_obrat2

Грубе циклювання паркету, фінішні операції та готове паркетне покриття підлоги

На дачах все ж найбільш розповсюдженим покриттям є паркетна дошка, яка складається з трьох шарів деревини, які склеюють під високим тиском. Цінна порода (дуб, ясен, бук) – це верхній шар. Більш дешеві сорти – сосна, ялина йдуть на середній та нижній шар. Волокна кожного шару мають бути перпендикулярні волокнам сусіднього. Це дозволяє мінімізувати геометричні деформації при коливаннях вологості.

Товщина та властивості верхнього шару визначають не лише зовнішній вигляд покриття, але й його механічні характеристики, стійкість проти спрацювання, тривкість. За інші властивості відповідають всі три шари, тому звичайно важливо, яке дерево йде і на нижню частину дошки.

Визначальною характеристикою при виборі деревини вважається твердість по Бринелю – чим вище, тим краще, але майже завжди – дорожче.

Більш твердіша деревина у північних дерев, оскільки ростуть вони повільно, та відстань між річними кільцями у них менше, значить і щільність, і міцність більше. Але на властивість деревини впливають ще й інші чинники. Наприклад, бук вельми відчутний до змін вологості, він моментально реагує на занадто сухе повітря. Зовсім не відчутний до вологи тик, це універсальна деревина, яку навіть використовують для корабельних палуб.

Цікаве відео: Фігурки з фанери для саду

Крім того, щоб вибрати зумовлену породу дерева, існує класифікація за відбором. Однотонна дошка, в якій відсутні сучки та широкі світлі смуги – заболоні – має назву «Селект». Дошка «Натур», шо робиться з ядрової частини стовбура вже має більш помітну текстуру, вона не така одноколірна, як «Селект». Відбір «Рустик» відрізняється присутністю явних слідів від сучків та заболоней, та ціниться за природність деревинного покриття. На типі «Полар» чергуються світлі та темні ділянки деревини. Ґатунок деревини по відбору не має ніякого впливу на міцність, але визначає її зовнішній вигляд. Тут все залежить не від знань механіки, а від смаку.

Вирізняють три головних типи малюнку на окремих: одно-, двох- та трхсмуговий. Зрідка зустрічаються й інші типи, наприклад, багатосмуговий малюнок.

parket_obrat3

Поверхню паркетної дошки обробляють лаком у 6-7 шарів або у 2-3 шари олії. Лак більш тривкий, краще захищає деревину від подряпин, але паркет, що обробляли олією – більш приємний на дотик та краще зберігає природну красу на натуральний малюнок деревини. При ремонті лаковий паркет треба обробляти повністю, а промащений лише фрагментами.

Тобто, лак, це – практичність, а масло – краса.

А паркетна дошка виробництва фінської фірми «Karelia» об’єднує у собі ці якості. Її вкривають еластичним лаком, який не утворює плівку, від того поверхня залишається матовою, приємною на дотик та вигляд, але при тому відрізняється твердістю та тривкістю.

Укладати паркет можна різними методами. Кожну дошку, наприклад, можна приєднати за допомогою клею до старої підлоги, бетону або фанери. Але переважно використовується метод, де до основи паркет не кріпиться. При тому дошки одна до одної скріплюються за допомогою замку або клею. За допомогою замків покласти паркет може навіть не фахівець. Тому, краще зупинитись на них.

parket_obrat4

Фахівці вважають, найкращим вибором для заміського будинку є щитовий паркет, але треба бути впевненим, що він пройшов пройти усі стадії укриття та обробки необхідними складамив умовах масового виробництва. Тобто, слід полягатися лише на продукцію відомих виробників. Тоді залишиться тільки покласти його на основу.

Розміри щитового паркету 800х800, або 1420х1420 мм, причому планки зроблені з цінних порід, а основа – з хвойних (шпилькових).

Транспортувати будь-який вид паркету слід обережно, бо паркет міцний лише, коли він зібраний, а його фрагменти та деталі досить крихкі. Перевірте перед купівлею, чи всі елементи цілі, чи немає тріщин або інших пошкоджень.

parket_obrat5

Але буває ще й матеріал під назвою «масивна дошка». Вона підкреслює натуральну привабливість дерева. Тут використовується дуб та берест. Дошки з цієї деревини обробляють з використанням сучасних технологій.

parket_obrat6

Крім того у діло ідуть горіх, палісандр, венге, та інші екзотичні рослини.