Породи деревини

By: Євген

porodi_derev0

З порід деревини листяні використовують переважно для опорядження та оздоблення, а шпилькові – для будівництва.

Породи деревини – сосна

Саме сосна є найбільш популярною деревиною для будівництва, вона добре обробляється, досить міцна на одночасно гнучка. Її використовують для зведення несучих конструкцій, а також для столярних виробів.

porodi_derev1

Породи деревини – модрина

Зовнішнім виглядом нагадує сосну модрина, але вона більш міцна та щільна. Її високий показник смолистості дозволяє бути досить стійким до гниття матеріалом в умовах змінної вологості. З неї можна зробити хорошу лазню просто неба, або альтанку.

porodi_derev2

Породи деревини – ялина, смерека

Ялина, смерека – досить розповсюджена шпилькова порода, деревина якою відрізняється малою смолистістю. Але при використанні у вологих місцях ялина швидко загниває. З цієї деревини виготовляють будівельні конструкції, які планують використовувати у сухих умовах.

porodi_derev3

Для оздоблювальних та опоряджувальних робіт використовують переважно дуб, бук, горіх та ясень.

Породи деревини – дуб

Для виробництва меблів та оздоблення інтер’єру частіше за все використовують дуб, деревину якого відрізняють твердість, міцність, гнучкість, стійкість проти гниття. У дуба – благородна та красива текстура, його досить легко обробляти. З часом дуб трішки темнішає, що додає виробам з нього відтінок шляхетної старовини. Міцність та довговічність дубової деревини робить з нього відмінний матеріал для

porodi_derev4

Породи деревини – бук

Бук має щільну та міцну деревину, яка не поступається дубу, злегка рожевий колір з червонуватим відтінком та характерними рисочками. Відносно легко обробляється інструментом, але швидко реагує на переміни вологості, і вважається у фахівців примхливим матеріалом. В останні роки його популярність, як альтернативи більш дорожчому дубу, росте.

porodi_derev5

Породи деревини – горіх

Горіх дещо поступається в міцності дубу, але має досить красивий колір, дякуючи чому його широко використовують для оздоблення інтер’єрів, наприклад для виготовлення дверної лиштви, арок або стінових панелей.

porodi_derev6

Породи деревини – ясень

У ясеня важка, тверда та міцна деревина, яка виглядом та фактурою нагадує дуб. Ясень навіть твердіший за дуб, дуже гнучкий, його добре шліфувати. Його вважають ідеальним матеріалом для виготовлення сходів.

porodi_derev7

Породи деревини – вишня

Вишню використовують не так часто, але привабливий рожево-коричневий колір дозволяє робити з її використанням класичні кухонні фасади.

Породи деревини – венге

З екзотичних порід деревини слід відзначити міцну Венге, яка має досить насичений колір, від світло- до темно коричневого, майже кольору кави, до того ж у неї є фіолетовий відтінок. Використовують для виготовлення предметів декору та інтер’єру.

Породи деревини – червоне дерево Махагоні

Червоне дерево Махагоні ще міцніше, з цієї деревини у XVIII-XIX століттях виготовляли кораблі. Зараз цей матеріал використовують для дорогих меблів. Виробляють у вигляді дощок та четвертного розпилу. Дуже добре поводиться від лаком.

porodi_derev8

Породи деревини – палісандр

Палісандр славиться, як деревина з найбільш виразною фактурою. Дизайнерам подобається його міцність та оригінальний малюнок. Добре лакується, але можуть виникати проблеми з дзеркальним поліруванням, оскільки має в своєму складі забагато олив. Добре тримає шурупи та цвяхи, але потребує попереднього свердлення отворів.

porodi_derev9

Породи деревини – африканське дерево Бубинго

Африканське дерево Бубинго має червоно-рожевий відтінок з темними прожилками. Добре полірується та фарбується, але не любить матеріали на водяній основі. При контакті з металом сира деревина починає синіти. Використовується для виробництва меблів, тахлів, паркету та музичних інструментів.

porodi_derev10

Породи деревини – лейсвуд

У Лейсвуда деревина має рожевий або червоно-коричневий відтінок. Яною ознакою породи є грубі серединні промені, які створюють добре помітний шовковистий малюнок, який нагадує шкіру змії. Деревина погано віддає вологу, тому її довго треба сушити. Лейсвуд добре використовувати для меблів, декоративних виробів, музичних інструментів та держала ножів.

porodi_derev11