Скриня для іграшок

By: Євген

skrinigr0

У сучасних дітей іграшок – ну просто зовсім багато, так багато, що й лад якийсь підтримувати важко навіть дорослим. Пропонується конструкція місткої скрині для іграшок, яка допоможе вирішити це завдання.

Збудувати таку скриню як з дошок або меблевих щитів, так і з фанери або MDF. Але у останньому випадку прийдеться спочатку зробити каркас з брусків, а на нього вже нашити листовий матеріал.

А можна зробити складніше, але цікавіше – використати стругані соснові дошки 20х145 мм, щоб самостійно виготовити щити, з яких потім будуть зроблені стінки, днище та кришка скрині.

Для роботи знадобляться лобзик, торцювальна пилка, дриль-шуруповерт, личкувальна машинка, електрофуганок, ручна фрезерна машинка, пензлик та валик, олівець, столярний косинець, рулетка, ремені з тріскачем для кріплення вантажу та довгі струбцини.

Якщо робити скриню з меблевих щитів, то частина інструментів не знадобиться (струбцини, фрезерна машинка).

З матеріалів потрібні дошки, бруски, клей ПВА, саморізи, петлі, шпонки.

Розміри

Тут, мабуть, слід зважати на кількість іграшок та вільного простору у дитячій кімнаті. Оберемо, наприклад габарити 800х380 та висоту 450 мм. Тут і місткість нормальна, і параметри компактності та зручності пересування також виконані.

skrinigr1

Розмічання пазів під шипи для з’єднання дошок. Отвори під шипи можна зробити електричним дрилем.

Підготовка дошок до з’єднання

Вирізають заготівки потрібної довжини, вирівнюють ребра фуганком та починають з’єднувати дошки у деталі скрині – стінки, кришку та днище. Фуганком доводять поперечні розміри до потрібних. Для з’єднання потрібні шпонки та клей, а для вирізання пазів під них потрібний ламельний фрезер. Але простіше та дешевше використовувати циліндричні шипи, які можна знайти у меблевому магазині. Під них свердлять отвори в середині кожного бруска, так, щоб шип занурився у деревину рівно наполовину. Це робиться електродрилем.

Спочатку дошки з’єднують шипами без клею, щоб перевірити точність підготовчих робіт та припасувати деталі при потребі. Дошки встановлюють на свої місця за допомогою гумової киянки. Тут, можливо, прийдеться додатково підрівняти ребра фуганком.

Клей

Після припасування щити склеюють. Клеєм ПВА ретельно промазують ребра, пази та шпонки, укладають дошки на рівні поверхні потрібних розмірів, наприклад, на міцному столі. Дошки стягують довгими струбцинами, а залишки клею, що виступив, одразу прибирають вологою тканиною.

Доки сохне клей, підготовлюють внутрішні кутки, які потрібні для надання більшої жорсткості корпусу скрині. Для цього 4 бруски перерізом 50х50 мм та довжиною 250 мм розрізають вздовж по діагоналі та стругають їх. Прямокутний брусок виглядає не так органічно, забирає зайве місце.

skrinigr2

Для нарізання пазів під шпонки потрібна ручна фрезерна машинка. Пере з’єднанням дошок на ребра наносять клей. Щити стягують струбцинами.

Коли клей повністю висохне на стінках та днищі скрині, їх з’єднують, проклеївши стики та стягнувши ременями кріплення вантажу з тріскачем.

Днище скрині краще додатково скріпити саморізами або цвяхами, адже на нього буде діяти велика маса. Та й інші склеєні частини можна підсилити так само, адже дитина можу й сама залізти у скриню. Те саме стосується й кришки – з двох боків до неї прикручують бруски, ребра яких спилюють під 45 градусів, щоб уникнути гострих граней. Урізки брусків використовують у якості ручок, прикріпивши їх зовні на бічні стінки. З ними зручно підіймати скриню.

Після складання не завадить ще раз пройтися по поверхням личкувальною шкіркою. Після цього на клею закріпляють дерев’яні внутрішні кутки.

skrinigr3

При склеюванні корпусу використовували стрічки для кріплення вантажу. Скриня вийшла досить місткою.

Встановлення кришки

Кришку ставлять на трьох петлях, а також, заради безпеки, встановлюють невеличкий металевий упор, який не дозволяє ляді самочинно закритися з вертикального положення.

skrinigr4

Механічний упор не дасть кришці закритися, коли це не потрібно. Є декілька варіантів встановлення петель. Саморобна скриня може стати місткою «хаткою» для великої кількості іграшок.

Покриття

З самого початку, коли діти досить малі, можна обійтись без фарби, лаку, або іншого покриття, адже маленькі діти полюбляють гризти все підряд, то ж краще, щоб хімії там не було.

З іншого боку, покриття краще захищає від бруду, фарбовану скриню краще чистити. То ж, з часом, скриню можна пофарбувати, та зберігати у неї вже інші, але не менш корисні речі.