Перепланування: перегородки з блоків

By: Євген

blok0

Багатьох не влаштовує типові плани квартир у багатоповерхівках. Отже и виникає ідеє зробити перепланування. Це і ізолювання приміщень для родичів, кількість яких збільшується, і розподіл на функціональні зони, і просто вирішення якихось дизайнерських ідей. У будь якому випадку все починається зі зведення перегородки.

Будівництво перегородки з блоків пористого бетону простіше цегляної кладки, багато часу на це не знадобиться.

blok1

. . . .

Загальні рекомендації

Блочні (як і цегляні) перегородки зводять таким чином, щоб шви не збігалися у сусідніх рядах. Це загальне правило для кладки зі штучних матеріалів, яке зветься «правило перев’язки швів».

blok2

Шви у сусідніх рядах не повинні збігатися

Між верхом перегородки та стелею слід обов’язково залишити розширювальний шов до 1,5 см, який після закінчення кладки заповнюють пластичною речовиною – монтажною піною або герметиком. В іншому разі вже через рік перегородка почне тріскати.

Також важливо правильно з’єднати нову перегородку з суміжними стінами. Для цього роблять вертикальні штроби (невеличкі заглиблення в стінах), в які при кладенні випускають крайні блоки перегородки, що будується. Простіше використовувати у з’єднаннях перегородки зі стіною металеві з’єднувальні елементи.

Блоки кладуть на спеціальний клей. Обираючи блоки, слід пам’ятати – чим рівніше їх поверхні, тим менше знадобиться клею для мурування.

Слід запастись блоками, клеєм, анкерами та необхідним інструментом. Щоб розрахувати кількість блоків площу стіни ділять на бічну площу блоку, віднімають прорізи та на всякий випадок беруть на 2-3 штуки більше.

Послідовність робіт

Спочатку роблять розмічання, визначивши лінію проходження перегородки її креслять на підлозі. Традиційно це робиться за допомогою мотузки, натертої крейдою. Але в наші дні для цього використовують лазерний рівень (1).

blok1_2

Але крім того слід нанести лінії на стіни та стелю.

Розмітивши стяжку (основу підлоги) вздовж позначеної крейдяної лінії укладають смугу руберойду або іншого матеріалу, який буде ізолювати перегородку від основи (2) для покращання звукоізоляції. Потім на руберойд, а також на місця стику блоку зі стіною наносять розчин або клей та укладають блок. Перший ряд слід укладати особливо ретельно, вивіряючи положення кожного блоку рівнем (3).

blok3_4

Перегородку з’єднують зі стіною прилягання з’єднувальними елементами, які зігнути під прямим кутом. Їх прикріпляють до обох стін анкерами, шурупами, дюбелями або цвяхами. Вибір кріплення залежить від матеріалів стіни та перегородки (4).

Роботи по зведенню перегородки підуть швидше, а шви будуть чистішими, якщо використовувати спеціальну кельму для нанесення тонкого шару розчину, яка має ширину, що дорівнює ширині блоку (5).

blok5_6

Пам’ятаючи про правило перев’язки швів, другий ряд починають з половини блоку (6). Блоки з м’яких матеріалів легко розпиляти на частини потрібних розмірів звичайною ножівкою, правда твердіші прийдеться різати болгаркою.

Якщо перегородка, яку будують, буде стикуватися з іншою новою стінкою, наприклад, перпендикулярно до неї, то в заздалегідь визначених місцях слід замурувати у шви з’єднувальні елементи (7) або анкери.

blok7_8

Свіжу кладку легко виправляти легкими ударами кельми (8).

Коли перегородка збудована, їй дають висохнути та починають роботи з оздоблення.