Дерев’яний будинок – деякі міфи

By: Євген

durbud00

Багатьох приваблює перспектива збудувати або придбати дерев’яни й будинок. Але існує ряд міфів, які, правда, легко спростувати, які лякають потенційного володаря, адже в них розповідається про негативні властивості подібної будівлі – як технічні, так і пріоритетні

Ось, наприклад:

Дерев’яний дім – дешевий

Це зовсім не так, і по прогнозах ціни на деревину будуть весь час зростати. Разом із зростанням ціни на будь-який матеріал, завжди росте ціна і на монтаж виробів з неї.

В дерев’яних будинках існує великий ризик виникнення пожежі

Це теж не так, адже займання стається і цегляних будинках при невірній експлуатації електричних приладів або необережному поводженню з вогнем. Тому, досить дотримуватись елементарні правила пожежної безпеки, щоб не наражатися на зайвий ризик. Також слід використовувати протипожежні просочення: їх ефективність у якості додаткового захисту від займання підтверджена багатьма випробуваннями.

durbud3

Дерев’яний будинок – недовговічна будівля

З цим міфом можна погодитись, якщо будинок будувала ненадійна та непрофесійна компанія. Це буває внаслідок того, що господарі бажають заощадити максимум грошей за рахунок використання неякісних матеріалів, а саме будівництво відбувається поспіхом. Якщо ж будівельна компанія цінить свою репутацію, приводу для тривоги немає – дім буде міцним та безпечним. Для підтримання свого житла у бездоганному стані досить проводити планові ремонтні роботи.

durbud4

Дерев’яний будинок дорого опалювати

Це теж не відповідає дійсності, адже високий рівень енергозбереження дерев’яних будівель досягають, наприклад, дякуючи стінам з брусу, які в світла пору доби активно накопичують сонячну енергію, віддаючи її вночі. Таким чином, відбувається природна регуляція температури повітря всередині будинку, що значно зменшу витрати на організацію складної системи опалення.

По суті, дерев’яний будинок – це гігантська сонячна батарея. Це не означає, що вдасться від опалювальної системи. При цьому, не забуваємо, що деревина, це натуральний матеріал, який забезпечує необхідний обмін повітря та самостійно регулює вологість повітря. Немає нічого дивного в тому, що господарі дерев’яних будинків відмовляються від примусової системи кондиціювання на користь природній вентиляції.

durbud5

В дерев’яних домах заводяться комахи, з’являється пліснява

Звичайно, існує ризик виникнення таких проблем у будівлях з необробленої деревини. Насправді, сучасні технології виключають таку можливість. Ще на етапі виробництва бруса або колод здійснюється їх обробка особливими антисептиками та інсектицидами, які запобігають з’явленню комах в стінах дому. Крім цього, в процесі експлуатації будинку час від часу здійснюється повторне нанесення таких захисних засобів. Підвищується захисний бар’єр і на етапі будівництва, коли за допомогою найновіших технологій укладання брусу виключається можливість виникнення порожнини та тріщин в стінах, які часто являються домом для комах.