Догляд за ланцюговою пилою

By: Євген

pyla-dohlad

Для різання деревини є чудовий інструмент – ланцюгова пила. Але за нею потрібний постійний догляд, тоді вона буде служити вірно та довго. В перервах між роботою слід завжди перевіряти натяг пили та змащення шини.

. . . . . . . .

Основні деталі ланцюгової бензопили показані на Малюнку 1. Ланцюг в цій конструкції є різальним елементом інструменту. Ланцюг склепаний з трьох різновидів деталей – різачків, зачепів та накладок (Мал. 2). Різачок має різальні пруги: носок (1), задник (2) та фаску (Мал. 3). Фаска швидко тупиться, тому її треба час від часу підточувати круглим напилком Ø 4 – 5 мм рухами лише від себе. Заточені різальні пруги мають бути одної довжини, ширини та висоти С (Мал. 4).

pyla-dohlad-0

Після трьох-чотирьох заточувань різальних пругів з’являється необхідність перевірити висоту напрямних зубів та при необхідності сточити їх за допомогою плаского напилка та шаблону, після чого закруглити передню частину (Мал. 5).

В процесі експлуатації пили треба пильнувати за чистотою паза шини та мастильного отвору. Прочищати їх треба особливим інструментом, у крайнім разі закруткою (1). Зірочку на кінці шини слід регулярно змащувати, використовуючи оливницю (2) або шприц (Мал. 6).

pyla-dohlad-1

Ніколи не треба надягати новий ланцюг на зношену повідну зірочку. Крок ланцюга має точно відповідати зубам зірочки (Мал. 7). Ланцюг має бути обов’язково натягнутим.

. . . . . . .

Кожен день слід перевіряти стан повітряного та паливного фільтрів.

Повітряний фільтр можна помити в мильній водичці та висушити. Паливний фільтр при необхідності заміняють на новий (Мал. 9).

pyla-dohlad-2

Двотактні двигуни бензинових пил мають високу питому потужність. Фахівці рекомендують використовувати паливну суміш з бензину подвійної очистки з октановим числом не менш 90 та оливи, спеціально призначеної для двотактних двигунів. Бак треба заповнювати на ¾ об’єму. Суміш готують у кількості, яка необхідна для роботи. Перед заливанням до баку каністру з паливною сумішшю слід потрусити. Не слід залишати суміш у баку або каністрі на довгий час (Мал. 10).

. . . . . . . .