Освітлення вашої ділянки

By: Євген

Крім практичної, ладшафтне підсвічування виконує і важливу естетичну функцію. Досить комфортно знаходитись в темний період доби на добре освітленій ділянці. В першу чергу, звичайно, слід надійно освітлювати доріжки, групу входу до хати, в’їзду на ділянку а також зони відпочинку. Слід передбачити всі місця, де люди можуть знаходитись у темний період доби. Але за допомогою продуманого та ретельно розробленого підсвічування можна таким чином світлові акценти, що з їх допомогою буде досягнутий неабиякий естетичний ефект. Адже в темноті гості не зможуть належним чином оцінити красу рослин, клумб, підпорних елементів та т. ін. Особливого ефекту можна досягнути освітлюючи належним чином об’єктів, пов’язаних з водою – басейнів, водоспадів, фонтанів та ставків.

Тобто, і безпечний похід пізнім вечором за дровами для каміна, і спостерігання на гойдалці за грою світла на воді чи на рослинах однаково важливі.

osvit_dil1

Бажано, звичайно, освітлювати всі фрагменти вашого саду, і виключити темні місця в ньому можна спробувати, вивчивши план ваших соток.

Змінюючи щільність та яскравість світлових променів можна підкреслити цікаві ландшафтні та архітектурні фрагменти вашої ділянки. Наприклад, біля зон відпочинку та найбільш цікавих для спостереження зон бажано організувати найбільшу інтенсивність світла, а щоб розширити простір фахівці радять підсвічувати дерева, що ростуть по периметру ділянки біля самого паркану. Між іншим, підсвітлений паркан може бути додатковим чинником безпеки, бо буде відганяти небажаних гостей. Але не рекомендують влаштовувати саме сигнальне, переривчасте освітлення, бо спалахи світла можуть негативно впливати на рівень комфортності. Краще користуватися постійним освітленням.

Зараз багатьом подобається облаштування подвійного освітлення, для звичайних та святкових днів. В побутовому варіанті задіяними будуть великі ліхтарі та прилади, що освітлюють доріжки, а святковий варіант передбачає увімкнення усіх приладів разом.

Розібравшись з планом розташування освітлювальних приладів, починають обирати і освітлювальне обладнання. Можливо, тут знадобиться консультація та розрахунки фахівців.

Можна лише згадати, що дзеркальні світильники, плафони, стовбчики та грибочки краще використовувати для освітлювання тротуарних стежок та інших горизонтальних фрагментів ландшафту. Дуже добре наповнюють світлом простір плафонні ліхтарі, але інколи їхнє світло дратує тим, що попадає просто в очі. Підвищені габарити дзеркальних світильників компенсуеться їхнім приємним м’яким світлом. Властивістю світильників-стовбчиків є мала площа, що освітлюється під ними. Зараз в покриття тротуарів вмонтовують камені-ліхтарики, які виглядають не просто привабливо, а навіть чарівно. Інколи їх роблять у вигляді бруківки, інколи у вигляді маркерного типу світлодіодних світильників. Матова поверхня та невелика потужність не дозволяє дратувати очі світлом.

osvit_dil2

У декорі ділянки нерідко використовують також прожектори самих різних модифікацій. Їхнім світлом можна підкреслити красивий контур якогось дерева, елементів архітектури будівлі. Облаштовують і ґрунтові прожектори, світло яких направлено догори і воно підкреслює красу кущів, ялин та т. ін. У святковому освітленні нерідко використовуються кольорові гірлянди, електричні низки вогнів малої потужності, різного роду світлові нитки.

Головнішою вимогою до електричних приладів, які працюють під впливом метеорологічних впливів є їхня надійність та безпека. Тут правильний вибір матеріалів краще довірити фахівцям. Ці матеріали мають бути стійкими до будь яких осадів, затоплень, корозії. Переважно, наприклад, для корпусів вуличних світильників використовується мосяж або неіржавка сталь. Звичайна сталь, алюміній та пластик, що можуть бути присутні у матеріалі корпуса до його окислення, розтріскування та руйнування покриття.

Дивіться відео ідеї меблів з дерев’яних піддонів своїми руками

Надійність приладів визначається індексом ІР. Це означає рівень захисту від пилу (0-6) та вологи (0-8). Цей показник повинен бути якомога вищим. Якісним, наприклад, вважається електрообладнання з ІР не менше за 66 одиниць, цей рівень – гарантія повного захисту від вологи та пилу, дощі та система зрошення ніяк не вплинуть на їх роботу. Але світильники для водоймищ повинні мати ще більший, максимальний ІР.

osvit_dil3

Звичайні 220 вольт для використання поза приміщеннями не підійдуть, тут має стояти низьковольтне обладнання. Крім того, траси підземних кабелів мають бути спроектовані таким чином, щоб ризик пошкодити їх, працюючи на ділянці. План трас повинен зберігатися і його треба вивчати кожен раз при зміні планування території. Електричні прибори інтер’єрного типу використовувати в вуличному освітленні забороняється. Екстер’єрні світильники визначають за маркіровкою ІР та ступеня морозостійкості. Всі інші елементи також повинні бути лише екстер’єрними.

osvit_dil4