Столярна майстерня: стіл

By: Євген

maidach0

Облаштування своєї майстерні логічно починати з виготовлення робочого столу.

Звичайно, чим більший стіл – тим краще. Зупинимось, наприклад, на розмірах стільниці 3х1 м. Але площу майстерні стіл не вкраде, оскільки під ним можна зберігати різний оздоблювальний матеріал, заготівки, деталі меблів.

maidach1

Зручна та вигідна конструкція столу має позаду опорний каркас, а попереду – два стояки, на яких лежить несуча балка. Тобто весь простір під столом можна використовувати для діла.

Задній каркас та силова балка пов’язані поперечними балками, до яких кріпиться прямокутна стільниця. Всі деталі столу можна зробити і з дошки для підлоги, якщо у вас є її залишки. Вона суха та рівна, а коштує значно дешевше клеєного варіанту.

Висоту стільниці підбирають під свій зріст, але навряд, що її треба робити нижче за 800 мм.

maidach1_2
  1. Дисковою пилою дошку для підлоги розрізають вздовж на дві частини

  2. У дошок рубанком обстругують площину та прибирають гребінь

  3. maidach3_4
  4. Бруски, що одержали в результаті, нарізають в розмір на торцювальній пилці. З них на саморізах складають конструкцію, в якій присутні верхня та нижня пов’язь, між якими – стояки.

  5. Конструкцію вирівнюють, щоб були прямі кути та випилюють заготівки розкосів. Складаючи задню опорну конструкцію на саморізах, треба перевіряти діагоналі та контролювати додержання рівності поверхонь

  6. maidach5_6_7_8
  7. Основою передньої опорної конструкції є двотаврова балка, яку складають з дошки для підлоги за допомогою саморізів. Вона спирається на два стояки по краях.

  8. До цього складаного двотавру прикріпляють чотири поперечних балки з тієї ж дошки для підлоги. В балках виконують вирізи під верхній пояс двотавра, а знизу від нього для спирання балок закріплені бруски

  9. Між балками потрібні розпірки, вони розташовані ближче до стіни. До задньої опорної конструкції балки прикріпляють кутками. В результаті маємо легку та міцну основу.

  10. Зверху саморізами крикріпляють листи ЛДСП, які також забезпечують жорсткість всієї конструкції. Між панелями можна залишити щілину вздовж столу, щоб була можливість фіксувати деталь швидкозатисними струбцинами.

  11. maidach9_10
  12. Металевими кутками прикріпляють стіл до стіни

  13. Великими кутками можна зміцнити краї столу

Тепер під стіл можна складати матеріали та заготівки