Сучасні димоходи: сталь, кераміка, скло

By: Євген

di00

Сталеві модулі

Більшість модульних димоходів роблять з термотривкої сталі. Це так звані сандвічі, які складаються з двох труб різного діаметру з прокладеним між ними шаром негорючого базальтового термоізолятора, який захищає димовий канал від швидкого вистигання та створення конденсату.

Зовнішня труба може бути зроблена з полірованої неіржавки сталі. Такі труби мають дзеркальну поверхню та виглядають досить ефектно. Більш дешевий варіант – зовнішня труба з цинкованої сталі. Внутрішня труба повинна мати товщину не менше 1 мм за нормами. Це дуже важний показник – на нього слід звертати увагу при купівлі. Товщина внутрішньої труби вказується у супроводжувальних документах. Двоконтурні сандвічі довговічні, менше засмічуються, оскільки круглий переріз труб не сприяє виникненню місцевих паразитних вихорів.

Але сталеві сандвічі досить дорогі. При монтажі цих конструкцій слід достеменно дотримуватись інструкцій – невірний монтаж погрожує фатальними неприємностями.

Керамічні модулі

Димоходи з шамотних керамічних труб з’явились на нашому ринку ще у 2000-х роках. У них є всі переваги сталевих димоходів, вони відрізняються високою надійністю та довготривалістю. Головний елемент системи складається з внутрішньої шамотної труби, теплоізолятора та зовнішнього кожуха з легкого пінобетону або неіржавної сталі. В комплекті поставки крім основних конструктивних елементів є також зв’язуючи елементи та герметики.

di01

1.Будова керамічного сандвіча. 2.Будова модульного керамічного димоходу Ecoosmose 3.Використовувати азбоцементні труби у якості димоходу абсолютно неприпустимо

Керамічні димоходи є універсальними – їх можна використовувати з різними опалювальними агрегатами та будь-якими видами палива. Їх легко монтувати, використовувати у будівлях будь-якого типу, вони мають високий рівень пожежної безпеки. Гарантії виробників – не менше тридцяти років бездоганної роботи димоходу. Але вартість такої системи – вище, ніж сталевої. Але первинні вкладення будуть окупатися при тривалій експлуатації.

Димоходи зі скла – екзотика

Димоходи зі скла досі мало розповсюджені, адже вони дуже дорогі та мають складності у монтажі. Але вони є ідеальними димоходами: вони вологотривкі, не бояться корозії, у них висока теплова інертність. Скляний димохід є практично вічним! Фахівці вважають, що за скляними димоходами – майбутнє.

Зовнішнє скляні димоходи мало відрізняються від інших модульних систем. Це не прозора труба, крізь яку видно дим, як може комусь здаватись. Насправді скляна труба знаходиться всередині кожуху з непрозорого матеріалу.

di02

Димоходи, яких не має бути

Інколи можна побачити нехитру будівлю, з якої стирчить азбоцементна труба, а з неї підіймається димок. Це не є димохід, це злочинне використання матеріалів з сусіднього смітника. Крім, звичайно, дешевизни, інших переваг у цієї конструкції немає. Мало того, що азбест, та ще й розпечений, є канцерогеном, так він ще є пожежонебезпечним матеріалом. У будь який момент труба може луснути – тоді пожежа забезпечена!

ОТОЖ:

Цегляний димохід – позавчорашній день, він не дотягує до сучасних вимог – незручний в експлуатації, недовговічний, йому потрібен фундамент, фахівець з монтажу печей та сажотрус.

di0_1

Сталевий модульний димохід (сандвіч) – простіше монтується, йому не потрібен фундамент, він відносно дорогий, але не довговічний.

Керамічний модульний димохід – не боїться корозії, є довговічним, пожежобезпечим, але він дорожчий, ніж сталевий

Скляний димохід є найнадійнішим та найбільш функціональним. Але й досі ціна на нього дуже висока.