Облаштування дороги та майданчику для автомобіля на слабкому ґрунті

By: Євген

avtogrunt1

Є проблеми з влаштуванням надійного заїзду, доріжки у дворі, майданчику для автомобіля, якщо ділянка розташована на слабких ґрунтах, торфовищі, які просідають під колесами транспортного засобу. Один з методів облаштування подібних зон, це досить широко розповсюджений метод привантаження, який використовувався при будівництві доріг на слабких ґрунтах. Таким методом навіть возводились будинки.

Цей метод полягає у поступовому ущільненні торфу під впливом великої маси на протязі тривалого часу. Що стосується зміцнення ґрунту на подвір’ї для надійного заїзду та паркування автомобіля, то ці роботи краще за все робити саме таким методом, ніж ставити товсті бетонні плити, будувати дорогий пальовий фундамент, та т. Ін.

Хоча оптимальні варіанти привантаження слабкого ґрунту мають бути розроблені проектним закладом на основі геологічних досліджень, але щоб ущільнити ґрунт для майданчику на подвір’ї подібні дослідження, мабуть, зайві.

Відомо, що для невеликих, до двох метрів завтовшки, поверхневих шарів торф’янистого ґрунту прийнятним навантаженням для створення майданчику або доріжки на подвір’ї є значення від 300 кг на один квадратний метр площі. Тобто, для майданчику 10х5 метрів досить висипати у невеличкий котлован піску з двох восьмитонних самоскидів.

Цікаве відео на нашому каналі: Фігурки з фанери для саду

Зазвичай, час для ущільнення торф’янистих шарів у будівництві сягає сім-дванадцять місяців. Але в приватному секторі можна не чекати, а одразу починати експлуатувати майданчик з сипучою підсипкою. Але, коли зіступ закінчиться, можливо прийдеться укласти ще приблизно половину від початкової засипки для вирівнювання.

avtogrunt1

Роботи виконуються у певній послідовності.

Спочатку копають котлован глибиною до 0,3 метри та розмірами (наприклад) 5х10 метрів, в якому може розміститися десь 15-17 тон піску. Вельми бажано на дні котловану облаштувати дренаж та відводити воду до криниці або водовідливний канал. Можливість осушення значно підвищить надійність всієї конструкції. З цією метою по периметру котловану, на дні, копають канаву, в якій розташовують перфоровані (з прорізами) дренажні труби діаметром 110 мм з пластику, хоча можна використати і звичайні каналізаційні.

Все дно треба застеляти щільним геотекстилем з показником від 200 грамів на квадратний метр. Цей матеріал потрібен для запобігання спускання щільного матеріалу у торф. Трубу засипають жорствою шаром від двадцяти сантиметрів, який згори також бажано закрити геотекстилем, на цей раз для запобігання замулюванню. Найбільш економічною засипкою під майданчик у дворі є гранітний відсів, у якого найбільша насипна вага. Саме цим матеріалом нерідко роблять відсипання доріг та доріжок.

avtogrunt2

Оскільки умови місцевості на кожній ділянці свої, є безліч варіантів оформлення майданчиків та доріжок. На ухилі зі слабким ґрунтом для створення горизонтального майданчику треба буде збудувати потужний залізобетонний ростверк на палях, можливо, прийдеться закопати у землю багато кубометрів залізобетону.

avtogrunt3

Якщо у вас рівний рельєф місцевості, а сам торф ущільнювали привантаженням досить довго і цикл просідання завершився, то згори можна створити залізобетонну плиту від дванадцяти сантиметрів завтовшки на утрамбованій піщаній підсипці, або викласти на цій же підсипці плити для доріжок.

Але найбільш простий варіант – верхній шар жорстви. Можна, навіть, настелити шар і гранітного відсіву, але його дрібні частки будуть застрягати у протекторах машини та взутті і розноситись.

avtogrunt4

Маленькі хитрощі є й у цій робот. Наприклад, при створенні майданчику під автомобіль у багатьох випадках у насипний шар є сенс вставити дрібну арматурну сітку, десь під горішньою пісочною підсипкою для перерозподілу навантажень. Тоді буде виключена можливість просідання автомобіля в місцях, де на майданчик постійно прикладається сила від автомобіля.

avtogrunt5

Дуже важливо утрамбовувати шари від час їх створення. Для цього використовують віброплиту. Інший «домашній» варіант трамбування – кататися машиною по насипці.

При будівництві заїздів слід потурбуватися про створення дренажної труби та про нову відсипку. Це обов’язкова умова створення автодороги на ділянку.